Dikecam Netizen Kerana Hina Rakyat Belajar Tak Tinggi, Ahmad Maslan Keluar Cerita Sedih

Sejak minggu lalu, nama Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan menjadi bualan hangat di media sosial susulan mengeluarkan kenyataan menimbulkan rasa kurang senang orang ramai.

Dalam kenyataan tersebut, Maslan berkata hanya pemegang Ijazah Kedoktoran (PhD) yang memahami keperluan untuk mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) secepat mungkin.

Kenyataan itu dibuat selepas dia menonton berita memaparkan reaksi seorang pemarut kelapa yang memberi pendapat bahwa PRU tidak wajar diadakan buat masa ini susulan kes COVID-19 masih berlaku.

Sedar tindakannya itu mengundang kecaman ramai, Maslan dilihat memuat naik permohonan maaf secara terbuka kepada mana-mana pihak yang terkilan dengan kenyataannya menerusi akaun Twitternya.

Menurutnya, dia tiada niat untuk menghina atau memperlekehkan sesiapa. Ujarnya, dia juga tidak terfikir untuk merendahkan orang lain.

Menerusi perkongsian itu, Maslan turut berkongsikan cerita sedih bahawa dia juga dilahirkan dalam keluarga miskin dan merupakan anak penoreh getah.

Bagaimanapun, permohonan maaf ahli parlimen itu dikritik netizen dimana ada yang mengatakan apabila dikecam mulalah nak kelarkan cerita sedih untuk menasih simpati.

Kata netizen lagi, perkara seperti itu bukan pertama kali berlaku tetapi sudah berulang lagi. Ujar netizen, sebagai ahli parlimen sepatutnya menunjukkan contoh yang baik dan berhati-hari setiap kali mengeluarkan kenyataan bimbang nanti kerana mulut badan binasa.