Najib Diarah Bayar Cukai Pendapatan RM1.69 Bilion

Terbeliak mata kami melihatkan jumlah tunggakan cukai pendapatan yang perlu dilunaskan oleh bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

BACA: Mural Pemimpin Negara Dirosakkan, Wajah YDP Agong Turut Jadi Mangsa

Perintah tersebut dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan jumlah RM1.69 bilion tersebut perlu dilunaskan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Hakim Datuk Ahmad Bache membenarkan permohonan LHDN untuk mendapatkan penghakiman terus dalam kes saman terhadap Najib.

Menurut laporan Harian Metro, pada 28 Februari lalu, mahkamah menolak permohonan Najib menangguhkan prosiding saman LHDN terhadapnya untuk membayar cukai pendapatan berjumlah RM1.69 bilion, sementara menunggu rayuannya berhubung taksiran cukai kepada LHDN.

Pada 8 Ogos tahun lalu, Najib, memfailkan permohonan menangguhkan prosiding saman oleh LHDN, namun LHDN dalam afidavit sokongannya berkata, Najib masih perlu membayar jumlah RM1.69 bilion itu walaupun beliau memfailkan rayuan berhubung taksiran cukai itu.

Pada 25 Jun 2019, kerajaan menerusi LHDN, menyaman Ahli Parlimen Pekan itu dan menuntut beliau membayar RM1.69 bilion bagi cukai pendapatan yang belum dibayar, kadar faedah lima peratus setahun dari tarikh penghakiman, kos dan relief lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Pengsan tengok jumlahnya.

Jika tak mahu ketinggalan info dan bacaan menarik setiap hari, jangan lupa follow kami di Facebook dan Instagram.

Gambar Ihsan: Reuters