Galak Tunjuk Aksi Tunggang RX-Z, Gadis Berkebaya Merah Disaman JPJ

Nampaknya, pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kini mengambil inisiatif memantau kesalahan dilakukan penunggang jalan raya di media sosial.

Malah, tindakan akan diambil sekiranya melanggar peraturan jalan raya meskipun hanya sekadar merakam video untuk dijadikan konten di media sosial.

Baru-baru ini, seorang Instafamous yang mempamerkan skil menunggan RX-Z di media sosial telah disaman oleh pihak JPJ.

Menerusi videonya yang tular itu, gadis berasal dari Dungun, Terengganu itu tidak memakai topi keledar dan gagal mempamerkan nombor pendaftaran hadapan motosikal punca disaman.

Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu, Zulkarnain Yasin berkata video yang dirakam menjadi bukti pihak JPJ untuk mengambil tindakan atas kesalahan yang dilakukan.

Katanya lagi, pihaknya sudah memanggil wanita berkenaan dan mengakui kesilapannya. Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 14 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang jika sabit kesalahan boleh didenda tidak kurang daripada RM300 dan tidak melebihi RM3,000.

” Sekarang ramai rakam video menaiki kenderaan sebagai kandungan di media sosial. Tapi kalau langgar undang-undang, ia jadi bukti kepada kami untuk ambil tindakan,” katanya.

SUMBER: Harian Metro