Sedih Lihat Selangor Terganggu Bekalan Air, Ini Tindakan Pantas Ebit Lew Lakukan

Setiap kali ada isu mahu pun situasi sukar yang melanda, pasti pasukan Ebit Lew pantas tampil memberikan kerjasama atau pun jalan penyelesaian yang sedikit sebanyak meringankan beban mereka yang terkesan.

BACA: Ini Punca Kenapa Ebit Lew Kena Mohon Maaf Sebab Tolong Pelajar UPSI

Baru-baru ini, seperti kebiasaan, Selangor sekali lagi dilanda masalah pencemaran air sehingga menyebabkan lebih 1,000 kawasan yang terjejas bekalan air. Entah bila kilang yang menyusahkan orang ramai itu nak berhenti operasi, geram sungguh rasa.

Peka dengan situasi yang melanda, Ebit Lew dan pasukannya pantas memberikan bantuan kepada kawasan yang terlibat. Perkara yang dikongsikan di akaun laman sosialnya itu turut menyatakan bahawa ramai lagi pihak memerlukan bantuan.

View this post on Instagram

Sayu hati rasa. Selangor tiada air. Saya beli air 2 lori besar untuk diagihkan. Dari 10malam kami keluar rumah uruskan sampai subuh dan sekarang masih belum selesai mengagihkan air di area pinggiran Batu Caves. Bila saya tengok rumah saya tiada air. Saya cepat-cepat belikan air mineral untuk anak-anak. Saya fikir macam manalah orang diluar sana. Ya Allah. Sekali tengok orang beratur. Paling sayu pakcik makcik tua-tua nak air. Ada yang saya minta pembantu saya bantu angkatkan. Ada adik kecil-kecil sangat datang ambil air. Untuk masak dan minum agaknya. Ramai yang muda bantu yang tua. Pengerusi flat dan ajk semua kuat membantu bersama ajk surau. Ya Allah. Bantulah semua negeri-negeri yang ada masalah air permudahkanlah ya Allah. Bukalah jalan buat kami semua. Pohon doa yer. Ramai sangat yang minta tolong. Ada pusat dialisis dan klinik pun memerlukan. InsyaAllah doakan semuanya dimudahkan-ebitlew

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

“Sayu hati rasa. Selangor tiada air. Saya beli air 2 lori besar untuk diagihkan. Dari 10 malam kami keluar rumah uruskan sampai subuh dan sekarang masih belum selesai mengagihkan air di area pinggiran Batu Caves”

Bila saya tengok rumah saya tiada air. Saya cepat-cepat belikan air mineral untuk anak-anak. Saya fikir macam manalah orang di luar sana. Ya Allah. Sekali tengok orang beratur. Paling sayu pakcik makcik tua-tua nak air. Ada yang saya minta pembantu saya bantu angkatkan,” kongsi Ebit di sosial media.

Semoga perkongsian Ebit ini mampu membuka lebih ruang dan peluang bagi golongan yang berkemampuan untuk sama-sama menolong meringkan beban mereka yang memerlukan.

Sehingga kini, Air Selangor telah mengeluarkan kenyataan bahawa segala usaha sedang dijalankan dan keadaan dijangka akan pulih sepenuhnya pada 23 Oktober 2020 ini.

Nak tahu kisah-kisah menarik yang up to date, jangan lupa follow kami di Facebook dan juga Instagram.